Općina Jagodnjak

mapGEOGRAFSKI POLOŽAJ

Općina Jagodnjak smještena je u zapadnom dijelu Baranje, odnosno sjevernom dijelu Osječko-baranjske županije. 


Općina ima površinu 104,9 km2, i zauzima 2,5 % površine Osječko-baranjske županije. U strukturi površina prema namjeni apsolutno prevladavaju površine poljoprivrednog zemljišta (oranice: oko 7 900 ha, šume: oko 1 600 ha).

STANOVNIŠTVO

Prema popisu iz 2011. godine na području Općine živjelo je 2 100 stanovnika.
Najbrojniji su Srbi (preko 75 %), zatim slijede Hrvati, Madžari i Romi, dok je udio ostalih etničkih grupa (Nijemci, Bošnjaci, Makednonci, Crnogorci, itd.) simboličan.
Prema vjeroispovijesti najbrojniji su pripadnici Srpske pravoslavne crkve (preko 75 %). Drugi po brojnosti su katolici. Udio ostalih religija i ateista je minimalan.


NASELJA

JAGODNJAK
Selo, i sjedište istoimene općine, smješteno je 25 km sjeverozapadno od Osijeka, i 17 km (cestom) južno od Belog Manastira. Nalazi se na županijskoj cesti Ž4041 (D517 - Bolman - Novi Bolman - Jagodnjak - Novi Čeminac - Uglješ - Švajcarnica /D7/).
Naselje Jagodnjak imalo je 2011. godine 1 420 stanovnika.


BOLMAN/NOVI BOLMAN
Nalazi se 8 km sjeverozapadno od Jagodnjaka, 32 km od Osijeka i 12 km od Belog Manastira. Nalazi se također na županijskoj cesti Ž4041 (D517 - Bolman - Novi Bolman - Jagodnjak - Novi Čeminac - Uglješ - Švajcarnica /D7/).
Zajedno, Bolman i Novi Bolman imaju 600 stanovnika (Bolman: 450, Novi Bolman: 130).


MAJŠKE MEĐE

Naselje se nalazi 2 km jugozapadno od Bolmana. Majške Međe su najmanje mjesto u Općini - ima 100 stanovnika.


GOSPODARSTVO

Gospodarsku osnovu Općine Jagodnjak čine ratarstvo, stočarstvo, proizvodnja stočne hrane, građevinarstvo i trgovina.
Od većih privrednih subjekata u Jagodnjaku postoje poljoprivredna zadruga "Naše selo" (osnovana 1984. godine; 2004. izgrađeni silosi i mješaonica stočne hrane), građevinsko poduzeće "Izgradnja-Zuber" i dvije velike i moderne Agrokorove farme,  a u Majškim Međama silosi poduzeća "Fermopromet". Dio poljoprivrednih površina u Općini Jagodnjak obrađuje i Belje, tj. Agrokor.
U zadnje vrijeme došlo je do ukrupnjavanja posjeda u rukama obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kroz otkup i povrat državne zemlje, a s ciljem racionalinijeg i rentabilnijeg poslovanja. Ukupno je privatizirano oko 1100 ha državne zemlje, a oko 3000 ha Općina daje u zakup. Općina Jagodnjak, iako mala, spada u vodeće proizvođače mlijeka u Osječko-baranjskoj županiji.
Naravno, ukrupnjavanje posjeda je neminovnost, ali ima i slabu stranu. Naime, mali i srednji poljoprivredni proizvođači sve više tavore ili propadaju, jer im je dohodovnost niska. To dovodi do velike nezaposlenosti stanovništva i iseljavanja.

INFRASTRUKTURA

Općina Jagodnjak ima osnovnu infrastrukturu: većina ulica u selima su asfaltirane, opskrbu strujom, javnu rasvjetu, poštu, matičnu školu s dvije područne škole (oko 200 učenika), zdravstvenu i veterinarsku ambulantu. Proteklih godina izgrađene su dvije mrtvačnice, pješačka staza Bolman - Novi Bolman, četiri dječja igrališta, očišćeni su kanali III I IV reda (financirali Općina, Županija i Hrvatske vode) i asfaltirana, zajedno s Agrokorom, nerazvrstana cesta Jagodnjak-Brod Pustara (2,4 kilometra). Završena je izgradnja vodovoda u Jagodnjaku, izgrađena je nastavno-sportske dvorane pri Osnovnoj školi u Jagodnjaku, asfaltirana je ulica Sare Berić u Bolmanu. Realizacijom projekta izgradnje WLAN-a, Općina je dobila vrijednu informatičku infrastrukturu. U 2009., 2010., 2011. I 2012. godini rađeno je na izgradnji i rekonstrukciji nerazvrstanih cesta-ulica u selima Općne, parkinga, izgradnji pločnika u Bolmanu, ograđeno je groblje u Bolmanu, izgrađeni su magistralni vodoopskrbni cjevovod i vodotoranj, a uvelike se radi na priključivanju domaćinstava na vodovodnu mrežu. U završnoj fazi je izgradnja dječjeg vrtića u Jagodnjaku. Planira se rekonstrukcija javne rasvjete. Uprkos naslijeđenoj slaboj infrastrukturi, čine se napori da Općina uhvati korak s vremenom u domeni komunalne i društvene infrastrukture, jer je to preduvjet da se zadrži stanovništvo i olakša gospodarski razvoj. Želja je svih da se završe projekti osnovne infrastrukture (završetak vodoopskrbe, nova javna rasvjeta). Tada bi se Općina mogla direktnije uključiti u poticanje gospodarskog razvoja. Očekivanja su realna, jer, pored plinifikacije, tu je i skorašnja izgradnja Koridora 5C (auto-cesta Budimpešta-Ploče), koji će prolaziti tik uz Jagodnjak i zasigurno doprinijeti većoj atraktivnosti naselja Jagodnjak, Općine i regije u cjelini.

 

 

COOLIN - Hrvatska

Sanja Čugalj, Borisa Kidriča 100, 31324 Jagodnjak, Hrvatska, tel - +38531745517, fax - +385745518

 

hucr logo turism hr

IPA logo2-HR